SVETOVNI DAN VODA 2018 – NARAVNE RE┼áITVE ZA RE┼áEVANJE IZZIVOV Z OSKRBO Z VODO

 

SVETOVNI DAN VODA 2018 – NARAVNE RE┼áITVE ZA RE┼áEVANJE IZZIVOV Z OSKRBO Z VODO

Svetovni dan voda, ki ga obele┼żujemo 22. marca, nas opozarja, kako pomembno vlogo in vpliv ima ta naravna dobrina za na┼ía ┼żivljenja ter vsako leto osvetli raznovrstne na─Źine, kako lahko na┼í odnos do vode izbolj┼íamo. Letos poteka v znamenju iskanja naravnih re┼íitev za re┼íevanje izzivov z oskrbo z vodo v 21. stoletju. Iskanja bolj trajnostnih in stro┼íkovno u─Źinkovitih pristopov, ki bodo pomagali uravnovesiti vodni cikel in hkrati tudi zadovoljiti potrebe po vodi za vse ve─Źjo svetovno populacijo.

Po┼íkodovani ekosistemi vplivajo na koli─Źino in kakovost vode, ki je nujno potrebna za na┼ía ┼żivljenja. Zavedati se moramo, da ve─Ź kot 2,1 milijona ljudi na svetu nima dostopa do varne pitne vode. Kar 80 odstotkov vse odpadne vode, ki nastane v dru┼żbi, pristane v naravi, brez da bi bila pred tem ustrezno obdelana ali ponovno uporabljena. Zaskrbljujo─Ź podatek, ki mu namenjamo premalo pozornosti, je tudi, da je kmetijstvo danes, predvsem z namakalnimi sistemi, odgovorno za ve─Ź kot 70 odstotkov svetovnih vodnih izgub.

Ker je cilj trajnostnega razvoja do leta 2030 vsem omogo─Źiti enakopraven dostop do vode in urediti sanitarne te┼żave, bo potrebno poskrbeti tudi za bolj trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri.

Kaj so naravne re┼íitve, ki lahko pripomorejo k re┼íevanju teh te┼żav?

Zdru┼żeni narodi vidijo re┼íitev v izbolj┼íanju in nadgraditvi tradicionalne, sive infrastrukture v zeleno.

Nadgraditev v zeleno infrastrukturo na primer pomeni:

  • s pomo─Źjo ┬╗naravnih mokri┼í─Ź┬ź, torej rastlin in prsti, ki imajo naravne zadr┼żevalne in absorpcijske sposobnosti, zmanj┼íevati koli─Źine meteornih voda, ki odte─Źejo in vstopajo v kanalizacijske sisteme in se kasneje izlivajo v jezera, reke in potoke;
  • z ohranjanjem agrikulture na njivah in poljih, ki zemljo ┼í─Źitijo pred izsu┼íevanjem, ali z zasaditvijo novih rastlin in dreves, je mogo─Źe zmanj┼íati onesna┼żevanje in odtekanje vode s kmetijskih povr┼íin;
  • s povezovanjem poplavnih povr┼íin z rekami in potoki je mogo─Źe ubla┼żiti u─Źinke podnebnih sprememb, na primer zmanj┼íati pogostost in intenziteto poplav.

Tovrstne izbolj┼íave pogosto prina┼íajo koristi, ki presegajo tiste vezane na vodo. Naravna mokri┼í─Źa, ki se uporabljajo za obdelavo odpadnih voda, lahko na primer hkrati zagotovijo biomaso za proizvodnjo energije, izbolj┼íajo biotsko raznovrstnost, ustvarijo rekreacijske prostore, z njimi pa se odprejo tudi nova delovna mesta.

Datum: 21. 03. 2018 | Objavljeno v Novice in obvestila, Voda |