Kako za┼í─Źititi vodomer in in┼ítalacije pred zmrzaljo

Obvestilo

V prihodnjih dnevih so napovedane nizke zunanje temperature. Posledice nizkih zimskih temperatur se pogosto ka┼żejo na po┼íkodovanih vodomerih. Zmrzal je namre─Ź najpogostej┼íi krivec, da se vodomer pokvari, zato ga je pred neugodnimi vremenskimi vplivi treba ustrezno za┼í─Źititi. Ker so vodomeri v lasti lastnikov objektov, morajo lastniki ali uporabniki sami poskrbeti za preventivno za┼í─Źito vgrajenih vodomerov oziroma vodomernih ja┼íkov.

┼átirje nasveti, kako za┼í─Źititi vodomer in in┼ítalacije pred zmrzaljo:

  1. izolirajte pokrov in notranjost jaška;
  2. z izolacijskimi materiali (penasta guma, gradbena izolacijska folija, stiropor) za┼í─Źitite merilec in ventile;
  3. prepre─Źite kro┼żenje hladnega zraka v vodomernem ja┼íku oziroma okrog in┼ítalacij;
  4. ob pojavu zmrzali zagotovite kro┼żenje vode po in┼ítalaciji (kubi─Źni meter vode stane manj kot popravilo vodovodne in┼ítalacije).

Vsem uporabnikom svetujemo, da preventivno:

  1. preverite objekte, v katerih nimate stalnega prebivali┼í─Źa in so v njih vodovodne in┼ítalacije (npr. po─Źitni┼íke hi┼íice);
  2. redno preverjajte stanje svojega vodomera;
  3. pregledujte okolje, v katerem je vgrajen vodomer;
  4. preverjate tudi ostalo napeljavo do pomo┼żnih objektov in vrtnih pip.

Skladno z dolo─Źili Odloka o oskrbi s pitno vodo lahko po┼íkodovani vodomer zamenja le upravljavec vodovodnega sistema. Stro┼íke, ki so posledica neodgovornega ravnanja uporabnikov, krijejo lastniki oziroma uporabniki sami. Vodomer je v lasti uporabnika. Uporabnik je za porabljeno vodo, ─Źeprav je nastala zaradi okvare odgovoren sam. Odlok o oskrbi s pitno vodo ne dovoljuje, da uporabnik sam izvede demonta┼żo vgrajenega vodomera. Uporabnik je vsako okvaro na hi┼ínem vodovodnem priklju─Źku ali obra─Źunskem vodomeru dol┼żan takoj prijaviti upravljavcu vodovodnega sistema na telefonsko ┼ítevilko: 041 70 70 80 (de┼żurni vodovodar).

 

Datum: 26. 02. 2018 | Objavljeno v Novice in obvestila, Voda |