Za┼í─Źita vodomerov pred zmrzaljo

Zaradi nizkih temperatur je zmrzal pogost krivec za po┼íkodbe na vodomeru. Kot upravljavci vodovodnega omre┼żja ne prevzemamo odgovornosti za tovrstne po┼íkodbe, zato vas opozarjamo, da sami poskrbite za preventivno za┼í─Źito za vgrajene vodomere, saj ste stro┼íke zamenjave v tovrstnih primerih dol┼żni poravnati sami.

Kako za┼í─Źitite vodomere in instalacije pred zmrzaljo?
ÔÇó z dovolj globokim vodomernim ja┼íkom z izoliranim pokrovom;

Tipski PVC vodomerni ja┼íek mora imeti mora pravilno name┼í─Źen termoizoliran pokrov. Zaradi prepre─Źitve dostopa mrzlega zraka mora biti pravilno name┼í─Źen tudi sam pokrov vodomernega ja┼íka. Tipski betonski ja┼íek mora imeti pravilno tesnjen pokrov, s ─Źimer prepre─Źimo dostop mrzlega zraka. Vodomer je potrebno dodatno za┼í─Źititi z izolacijskimi materiali.

ÔÇó z dodatno toplotno za┼í─Źito nad vodomerom z izolacijskimi materiali (materiali, ki nase ne vle─Źejo vode, kot so: stiropor, steklena volna)
ÔÇó prepre─Źimo kro┼żenje hladnega zraka v vodomernem ja┼íku oz. okrog in┼ítalacij,
ÔÇó ob pojavu zmrzali zagotovimo kro┼żenje vode po instalaciji.

Svetujemo vam, posebej uporabnikom, ki nimate stalnega prebivali┼í─Źa v objektih, v katerih imajo vodovodne in┼ítalacije (npr. po─Źitni┼íke hi┼íice, vikendi, zidanice ipd.), da ob─Źasno zagotovite kro┼żenje vode po instalacijah in preverijo stanje vodomera in da pregledajo okolje, v katerem je vgrajen vodomer.

V primeru, da v zimskih mesecih vodo zaprete, je potrebno po zaprtju ventila vodo obvezno spustiti iz vodovodnih cevi.

Datum: 12. 01. 2017 | Objavljeno v Novice in obvestila, Voda |