Zimska slu┼żba

Izvajanje zimske slu┼żbe v sezoni 2012/2013

Za─Źela se je zimska sezona, ki praviloma traja od 15. novembra teko─Źega leta do 15. marca naslednjega leta. Na zimo pa je opozoril tudi ┼że prvi sneg, ki je poskrbel za prave zimske u┼żitke, obenem pa┬á tudi na zimskemu ─Źasu ┬áprimerne razmere na cestah.

Ob─Źina Lendava je zadol┼żena za izvajanje zimske slu┼żbe na kategoriziranih ob─Źinskih cestah. Plu┼żenje in posipavanje se vr┼íi po treh prioritetah. Pod prioriteto I spadajo strmine in mestne ulice, plo─Źniki v mestu in v krajih Ob─Źine Lendava ter vse utrjene javne povr┼íine in stopni┼í─Źa v mestu Lendava. Pod prioriteto II spadajo krajevne skupnosti (Trimlini, Peti┼íovci, Pince Marof-Benica, Pince, Dolina, ─îentiba, Dolga vas, Mostje, Radmo┼żanci, Genterovci, Dolnji Lako┼í, Gornji Lako┼í, Gaberje, Kapca, Kot, Hotiza). Pod prioriteto III pa spadajo kategorizirane in nekategorizirane javne poti.

Za ─Źi┼í─Źenje in vzdr┼żevanje dovoznih poti do posameznih stanovanjskih objektov so dol┼żni poskrbeti ob─Źani sami, lahko pa se dogovorijo tudi z izvajalcem, ki na tem obmo─Źju opravlja zimska vzdr┼żevalna dela.

Dejavnost opravljanja zimske slu┼żbe je urejena s pogodbo, po kateri zimsko vzdr┼żevanje izvajata javni podjetji EKO-PARK d.o.o. in ┬áNOGRAD d.o.o. Seznam cest in utrjenih javnih povr┼íin, ki jih ueja posamezni┬á izvajelc je razviden v spodnjih dokumentih.

 

Po zakonskih normativih, dolo─Źenih v Pravilniku o vrstah vzdr┼żevalnih del na javnih cestah in nivoju rednega vzdr┼żevanja javnih cest (Uradni list RS, ┼ít. 62/98), je prevoznost na lokalnih cestah zagotovljena, ─Źe vi┼íina snega ne presega 15 centimetrov, promet pa je mo┼żen z uporabo zimske opreme vozil. Ob─Źina Lendava bo pri izvajanju zimske slu┼żbe upo┼ítevala navedene zakonske normative. V zimskih razmerah te┼żje prevozni odseki lokalnih cest bodo ozna─Źeni s prometno signalizacijo, ki bo opozarjala na obvezno uporabo zimske opreme v zimskih razmerah.

V skladu z Odlokom o ob─Źinskih cestah morajo vsi krajani, ┼żive─Źi ┬áob ob─Źinski cesti, dopustiti odlaganje snega na njihovo zemlji┼í─Źe, ─Źe se jim s tem ne povzro─Źa ┼íkoda. Prebivalci ob ob─Źinski cesti morajo imeti na strehah stanovanjskih objektov pritrjene snegolove, da se sneg ne bi usipal na ob─Źinsko cesto, z objektov ob ob─Źinski cesti pa morajo odstraniti ledene sve─Źe pravo─Źasno in tako, da ne ogrozijo varnosti udele┼żencev v prometu. Zato pozivamo vse omenjene lastnike zemlji┼í─Ź in objektov, da to dosledno upo┼ítevajo. Nadzor bo izvajal medob─Źinski in┼ípektorat.

Ob─Źina Lendava ima zagotovljeno 24-urno de┼żurstvo glede izvajanja zimske slu┼żbe. Kontaktna oseba s strani Ob─Źine Lendava je g. Jo┼żef ─îivre, tel. ┼ít. 031 746 699.

Vsem ob─Źankam in ob─Źanom ┼żelimo varno vo┼żnjo ter jih napro┼íamo, da pripravijo svoja vozila na zimo (namestitev zakonsko predpisane zimske opreme) in naj bodo strpni ter potrpe┼żljivi v cestnem prometu.

Ob─Źinska uprava

Datum: 24. 12. 2012 | Objavljeno v Ceste, Novice in obvestila |