Dijaki pripravili zanimive in pestre rešitve za ureditev obvodnega parka

Po uspešno izpeljani prvi delavnici smo v začetku novembra z gimnazijci Dvojezične srednje šole Lendava izvedli drugo delavnico v sklopu projekta WEP – Voda je biser okolja.
V tokratni delavnici smo obravnavali tematiko “Ureditve vodotoka kot dela mestnega parka”. Dijaki so raziskovali potenciale vodotoka in oblikovali obvodni park med Kobiljskim potokom in Ledavo. Mentorstvo in vodenje delavnice so tudi tokrat prevzeli Metka Pretnar, arhitektka, Robert Recek, arhitekt in Tina Merica, krajinska arhitektka.


Mentorji so dijake najprej popeljali na ogled obnovljenega mestnega parka v Lendavi ter jih seznanili z zakonitostmi, ki odlikujejo in so sestavni del mestnega parka.
Po ogledu parka so dijaki obiskali lokacijo, ki je namenjena za oblikovanje novega obvodnega parka med Kobiljskim potokom in Ledavo.
Dijaki so z mentorji v sklopu delavnice  pripravljali koncepte in konkretne ureditve obrečnega prostora izbranega vodotoka. Ureditev prostora si zamišljajo zelo pestro in raznoliko, eni bi želeli oaze sprostitve in prostor za jogo in meditacijo, spet drugi se navdušujejo nad parkom, kjer bi lahko skejtali, igrali odbojko, minigolf, …
Vsi dijaki pa so si bili enotni, da želijo v sklopu ureditve obvodnega parka veliko zelenih površin z rastlinskimi in drevesnimi zasaditvami.
Cilj delavnic je tako aktivna vključitev mladih v proces sooblikovanja okolja v katerem bivajo in hkrati pritegnitev njihove pozornosti do procesa nastajanja, snovanja in načrtovanja prebivalcem prijaznega, koristnega in odgovornega obvodnega okolja. Skozi oči mladih ter z novimi predlogi revitalizacije obrežja mladi izražajo in prikazujejo svoje poglede na potenciale sobivanja mesta z naravo ter svojo odprtost in željo po aktivni vključenosti v oblikovanje okolja v katerem bivajo in so tudi del njega.
Podjetje Eko-park d.o.o. Lendava, kot nosilec projekta, želi v prihodnje z ureditvijo tega prostora izpostaviti pomen prostora in življenja ob vodi in z njo, saj ima prostor ob strugi svoje prav posebne zakonitosti in specifiko.
Veselimo se druženja ter novih idej in pogledov mladih v tretji delavnici, ki bo potekala še letos decembra in bo obravnavala tematiko “Urbane opreme in njene uporabe”.

Datum: 15. 11. 2011 | Objavljeno v Novice in obvestila, Projekti - zaključeni |